JAN ŽELEZNI: TRENERI NE RAZUMEJU ŠTA JE TO KOPLJE

ML

Čeh Jan Železni postigao je rekord u bacanju koplja od 98,40 metara 1996. godine i to je jedan od najstarjih rekorda u atletici
(Železni je tokom 20 godina takmičenja osvojio tri zlatne i jednu srebrnu medalju na četiri olimpijade, ukupno tri titule prvaka sveta, nekoliko puta je postizao svetske rekorde... Foto: https://alchetron.com/Jan-%C5%BDelezn%C3%BD)

Čeh Jan Železni upisao se u istoriju sporta kad je 1996. postigao rekord u bacanju koplja od 98,40 metara. Taj rekord i dan-danas nije prevaziđen, jedan je od najstarjih rekorda u atletici. Mnogi ovim povodom postavljaju pitanje da li bi ovaj rekord mogao da bude oboren na Olimipijadi u Parizu koja je u toku.

"Treneri nisu razumeli šta je koplje", izjavio je ovim povodom ovaj čuveni atletičar češkoj agenciji ČTK. "Mnogi mogu da pobede na takmčenjima. Ali, da postignu svetski rekord to mogu samo retki od njih", dodao je ovaj atleta koji je za Olimpijadu u Parizu pripremio svog naslednika Jakuba Vadlejha (Vadlejch).

Železni je tokom 20 godina takmičenja osvojio tri zlatne i jednu srebrnu medalju na četiri olimpijade, ukupno tri titule prvaka sveta, nekoliko puta je postizao svetske rekorde..."Ne mogu ništa više od toga, ali ne mogu zamisliti nikakav drugi rad - na primer, da budem menadžer, preduzimač...

Kada je 2006. okončao takmičarsku karijeru osetio je strah od toga šta će biti dalje. Ubrzo je shvatio da je najbolje da radi ono što ume najbolje, a to je bacanje koplja, ali sada u ulozi trenera. I tako i sada kao trener-profesionalac ima dosta uspeha - njegovi puleni su doneli Češkoj u ovoj diciplini niz olimpijskih medalja i titula prvaka sveta ili Evrope. Zadovoljan je, kaže, i time kako se društvo postaralo za njega. A kao trener postiže velike uspehe jer njegovi učenici osvajaju medalje na olimpijadama, svetskim i evropskim prvenstvima i ponosi se time, ništa manje nego medaljama koje je on sam osvojio.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...