KO NAJVIŠE ZARAĐUJE MEĐU SPORTISTIMA-UČESNICIMA OLIMPIJADE?

ML

Španski golfista Džon Ram poslednjih 12 meseci zaradio je na turnirima čak 190 miliona dolara, zatim još 20 miliona na reklamama, ukupno 210 miliona dolara
(Pariz, 26.07.2024 - ceremonija otvaranja Letnjih olimpijskih igara 2024, FoNet/AP)

Ideja iz vremena barona Pjera Kubertena (Pierre Coubertin) da Olimpijske igre treba da da budu stvar sportista-amatera živela je negde do 80-90 godina prošlog veka.

Od tada se, međutim, takmiče mnogi profesionalni sportisti i spadaju čak i među najbogatije ljudi na svetu. Zanimljivo je videti ko su ti koji od sportista najviše zarađuju i koliko, a mnogima će prvo pasti na um košarkaši iz profesionalne američke NBA lige...

Za mnoge će biti veliko iznenađenje ali, prema serveru sportico.com, godišnje najviše zarađuje španski golfista Džon Ram (Jon Rahm). Ovaj učesnik olimpijade u Parizu poslednjih 12 meseci zaradio je na turnirima čak 190 miliona dolara, zatim još 20 miliona na reklamama, ukupno 210 miliona dolara! Uostalom, u sličnoj listi koju je sastavio američki biznis-magazin Forbs, Rama je prevazišao samo fudbaler Kristiano (Cristiano) Ronaldo sa svojim ugovorom sa bogatim saudijsko-arapskim klubom Al-Nassr. Američki košarkaš Lebron Džems (James) vodi u dodatnim primanjima, koji su procenjeni na 80 miliona dolara, iako u samom sportu zarađuje "samo" 50 miliona dolara godišnje.

Preko granice od 100 miliona dolara godišnje jesu još samo dva košarkaša - Džemsov suigrač u reprezentaciji i lider Golden Stejt Voriorsa (State Wariors) Stef Kari (Steph Curry), zvezda grčkog tima Janis Adetokunbo iz Milvoki Buksa (Milwaukee Bucks), kao i "naše gore list" Nikola Jokić.

Lista od prvih 10 sastoji se samo od košarkaša i golfista, njihovu dominaciju kvare samo dvojica tenisera - Karlos Alkaraz (Carlos Alcaraz) na 13-om mestu i na 18-om mestu teniser Novak Đoković, po mnogima, inače, najbolji srpski sportista u istoriji.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...